Megtaláltam, hogyan kell kifőzni. Vettem Avent kézi mellszívót és tejgyűjtő kagylót is, ezeket kell majd sűrűn kifőznöm. Idemásolom:
Kifőzés kivitelezése:
A kifőzésre használt edény zománcozása legyen ép, fedele jól záródjon és ezt az edényt másra, nehasználja.
A művelet megkezdése előtt az eszközöket, tárgyakat mosószeres vízben alaposan mossa és öblítse el.
A mellszívó főzhető részeit olyan méretű edénybe tegye, amelyben azok lazán helyezkednek el és annyi vizet engedjen rá, hogy azokat a víz bőven ellepje. Ez megvalósítható úgy, hogy az edénybe beleterít egy csak erre a célra használt nem sűrű szövésű textíliát (pl. pelenkát), erre helyezi a mellszívó alkatrészeit apró darabjaira szétszedve, majd felengedi hideg vízzel, és a tárgyakat lazán beleköti a textíliába. Ügyeljen arra, hogy a víz az így elkészített csomagot lepje el. Ha nem köti textíliába az alkatrészeket, akkor a műanyagból készült részek feljönnek a víz tetejére, és a vízből egy részük kilóg. Ebben az esetben nem lesz megfelelő a fertőtlenítés. A 2. képen jól látható, hogy még nehezékkel (kanállal) sem lehet ezeket a tárgyakat teljes egészében a víz alatt tartani.
A vízkő ( mészkő) lerakódás megelőzésére 1 kiskanál citromsavat (gyógyszertárban kapható) vagy 1 evőkanál citromlevet (közértben kapható) javasolt a vízhez hozzátenni. Citromsav használata nélkül kifőzés után a az eszközön vízkő, mészkő rakódik le, ami fehér porszerű anyag, amitől az eszköz érdes tapintatú és csúnya lesz, de fertőtlenített.
Mindez javarészt megelőzhető a citromsav használatával, ezért feltétlenül javasolt a használata.
Az így elkészített edényben a vizet forralja fel, a víz forrásától (bugyogás) kell a behatási (kifőzési) időt számítani, ami 30 perc.
Akkor jár el helyesen, ha az edényre a fedelet csak a víz felforrása után teszi rá, így a behatási időtartam mérése jól ellenőrizhető.
Úgy célszerű a víz forrását szabályozni, hogy csak gyenge bugyogás legyen észlelhető, ekkor a víz 100 0C-os, de a forralás következtében feleslegesen sok víz nem tud elpárologni.
A kifőzés ideje alatt ügyeljen arra, hogy a tárgyakat és eszközöket a víz végig ellepje.
Kifőzéssel történő fertőtlenítés időtartama minden esetben 30 perc! Ennyi idő feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a baktériumok és vírusok mellett a gombák és a spórák is elpusztuljanak.
A víz kiöntése után a forró alkatrészeket rakja szét egy vasalt tiszta textíliára, azzal takarja le, ahol az alkatrészek kihűlnek és megszáradnak.
Helytelen, ha a kifőzés ideje alatt a víz elpárolog és ezt a kifőzés alatt pótolja. Ilyenkor a víz hőmérséklete átmenetileg 100 0C alá csökken és így a behatási idő nem lesz elegendő.
Ezt az eljárást naponta egyszer kell elvégezni a gyermekek etetéséhez és az anyatej fejéséhez használt eszközökkel, tárgyakkal.
Még a citromsav használata mellett is előfordul, hogy a gyakori főzés következtében a tárgyak néhány hét után elvízkövesednek, akkor azokat a szükségletnek megfelelő gyakorisággal háztartási vízkőoldóval vízkőteleníteni kell. Természetesen ez után a szokásosnál is alaposabban kell elmosni és elöblíteni a mellszívót, majd újra ki kell főzni a következő használat előtt.
Ha a mellszívónak olyan alkatrésze is van, amelyet nem lehet kifőzni, de az anyatejjel érintkezik, akkor azt 2 %-os Neomagnolos oldatban napi 1 alkalommal 2 órán keresztüli áztatással lehet fertőtleníteni.
Az oldat elkészítésének módja: 1 dl vízhez 2 tbl. Neomagnolt kell tenni, ügyelve arra, hogy a tabletta maradék nélkül feloldódjon. Figyelni kell rá, hogy az oldat hatásossága szobahőmérsékleten kb. 8 órán belül kimerül, tehát ekkor, ha szükséges új oldatot kell készíteni. Az elkészített oldatot a gyermekek elől el kell zárni.
Forrás: http://www.heimpalkorhaz.hu/anyatej/smcikk4.htm